Kenmerken van een roofvogel

Roofvogels zijn prachtig om te zien. Vaak zijn het vleesetende vogels die op een prooi jagen. Deze prooi wordt dan gevangen op de grond, in de lucht of in het water. Er zijn ook roofvogels welke kadavers eten. Het zijn niet de enige vogels die gewervelde dieren eten, ook meeuwen en kraaien doen dat bijvoorbeeld. Kenmerkend voor roofdieren is dat zijn klauwen hebben met scherpe nagels, daar zitten drie tenen aan (vooruit) en een teen achteruit, ze hebben ook een grote en kromme snavel. Niet alle roofvogels zijn vleeseters. Ze jagen veelal overdag, dit noemen we ook wel dagroofvogels. Uilen niet, deze jagen in de nachten en noemen we daar ook wel nachtroofvogels.

De snavel van een roofvogel is interessant om eens te bekijken. Deze snavels zijn namelijk per roofdier ook weer anders. Het ligt aan de voedselkeuze die zij hebben. De slakkenwouw heeft een dunne haaksnavel, deze roofvogel kan eenvoudig slakkenhuizen openbreken en dan de slak er uit halen om te eten. De haaksnavel met de scherpe randen is voor alle roofvogels kenmerkend. Bij valken zie je een tandvormige uitstulping aan de onderrand van de bovensnavel.

Roofvogels kun je in de dierentuin bekijken maar ook in het wild. Als je de tijd neemt kun je de kenmerken van de roofvogels ook zelf ontdekken. Neem maar eens de tijd om de roofvogels in het wild te spotten, een leuke hobby!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>